Κάνοντας ένα δώρο στον ευατό μας

Στις ημέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Για αρκετούς από αυτούς είναι βοηθητικό απλά και μόνο να τις συζητούν με φίλους, ή να απομονώνονται κάνοντας μοναχικούς περιπάτους στην παραλία, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι βοηθούνται περισσότερο όταν ενημερώνονται από σχετικές ιστοσελίδες ή διαβάζουν βιβλία αυτοβοήθειας.
Για τους περισσότερους όμως έρχεται κάποια στιγμή που αισθάνονται ότι «δεν πάει άλλο» και ότι οι συμβουλές από τον ίδιο τους τον εαυτό ή η βοήθεια των φίλων δεν είναι αρκετή για να νιώσουν καλύτερα και να βρουν μια διέξοδο στα δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνουν˙  αντίθετα μπορεί να τους εκνευρίζουν ή να τους θυμώνουν. Είναι οι στιγμές που αισθάνονται έντονο και επίμονο άγχος και σύγχυση, που η μελαγχολία και η θλίψη βαραίνει την ψυχή τους διαρκώς, που δεν μπορούν να χαλαρώσουν, να ελπίσουν και να απολαύσουν τις μικροχαρές της ζωής.
Όταν ο άνθρωπος αισθάνεται για ένα μεγάλο διάστημα ότι τίποτα δεν αλλάζει και βασανίζεται από πιθανές ψυχογενείς σωματικές ενοχλήσεις όπως έλκος στομάχου, δερματικά εξανθήματα, άσθμα, διάφοροι πόνοι κλπ. είναι η στιγμή που πρέπει να αναζητήσει βοήθεια ατομικά (ατομιή ψυχολογική υποστήριξη) από έναν ψυχολόγο ή να ενταχτεί σε μια ομάδα (ομαδική ψυχολογική υποστήριξη).
Κάθε μια επιλογή έχει τα πλεονεκτήματά της :
  • Στην ατομική ψυχολογική υποστήριξη, ο ενδιαφερόμενος (θεραπευόμενος / συμβουλευόμενος), που ζητά βοήθεια για κάποιο σοβαρό προσωπικό θέμα που τον απασχολεί, συζητά - πρόσωπο με πρόσωπο - με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας (ψυχολόγο). Μέσα από τη διεργασία της ψυχολογικής υποστήριξης ο ψυχολόγος θα ενισχύει τη θέληση του θεραπευόμενου / συμβουλευόμενου να επιφέρει αλλαγές και λύσεις στη ζωή του, σε θέματα που τον δυσκολεύουν.
  • Στην ομάδική ψυχολογική υποστήριξη (ομάδες συμβουλευτικής ή ψυχοθεραπείας) ο ενδιαφερόμενος, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον που κατευθύνεται από τον ψυχολόγο (που σε κάποιες περιπτώσεις έχει και συνθεραπευτή), δέχεται και προσφέρει υποστήριξη και ανατροφοδότηση, αλληλεπιδρώντας με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, ώστε α) να αντιμετωπίσει δυσκολίες ή τροποποιήσει συμπεριφορές, β) να βελτιώσει τις διαπροσωπικές σχέσεις και την επικοινωνία του, γ) να μιλήσει ειλικτρινά και άμεσα για συναισθήματά του, δ) να πετύχει μια προσωπική αλλαγή μέσα στην ομάδα με την προσδοκία ότι θα μεταφέρει αυτή
    τη μάθηση στην πραγματική ζωή έξω από την ομάδα.
Το πρώτο βήμα είναι η απόφαση να ασχοληθεί κάποιος με τον εαυτό του, να τον γνωρίσει καλύτερα, να τον κατανοήσει και να τον φροντίσει, να του κάνει "το δώρο της ψυχοθεραπείας" όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο I.Yalom, ένας σημαντικός αμερικάνος ψυχοθεραπευτής. Το ποιά διαδρομή θα ακολουθήσει λίγη σημασία έχει : αν είναι η ατομική/ οικογενειακή ή η ομαδική συμβουλευτική / θεραπεία, αφού τα οφέλη που θα κερδίσει, και στις δύο περιπτώσεις, είναι σημαντικά και θα βελτιώσει την καθημερινότητά του. Σημασία έχει να μην στρώξει "τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι", αλλά να κοιτάξει αποφασιστικά επιδιώκοντας να τα λύσει.
Η Ομάδα Στήριξης και Ενδυνάμωσης που παρέχει η "ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΕΛΙΞΗ" μπορεί να είναι ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο οι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν απαντήσεις σε διλήμματα και τις καθημερινές δυσκολίες.  Θα λειτουργήσει ως ανοικτή ομάδα, δηλαδή ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει σε πόσες συναντήσεις θα συμμετάσχει.
Μπορείτε να να δηλώσετε συμμετοχή επικοινωνώντας στο 6976435408 ή στέλνοντας mail στο diaviouanelixi@gmail.com.