Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Ατομικές και οικογενειακές ψυχολογικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και η αντιμετώπιση τους

Η εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας σχετίζεται με πολλούς κοινωνικούς και οικονομικούς καθοριστικούς παράγοντες, όπως η φτώχεια, οι στερήσεις και οι ανισότητες. Καθώς στη βιβλιογραφία καταγράφεται αύξηση των προαναφερθέντων παραγόντων σε περιόδους οικονομικής κρίσης, είναι αναμενόμενο πως τίθεται σε υψηλότερο κίνδυνο και η ψυχική υγεία του πληθυσμού.
Οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με συνθήκες, όπως η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, ατομικά ή/και οικογενειακά.
Στην ομιλία που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Θερμαϊκού θα αναφερθούμε σε μια σύντομη καταγραφή πρόσφατων ερευνητικών δεδομένων σχετικά με την ψυχική υγεία των Ελλήνων και θα συζητηθούν ατομικοί και συλλογικοί τρόποι αντιμετώπισης των ψυχολογικών επιπτώσεων σε περίοδο κρίσης.
Απώτερος στόχος είναι η παρουσίαση εναλλακτικών τρόπων που ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις, χωρίς να κατακλύζεται από άγχος και επηρεάζεται η αποτελεσματικότητά του.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί από την κ. Βασ. Ασκητοπούλου, Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια, την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017, στις 6.30 μμ στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου Περαίας και η είσοδος είναι ελεύθερη.